
Sachiyo Harada - Wielka księga kuchni japońskiej(2025) | Inne |


100 przepisów dla wszystkich miłośników kuchni japońskiej na każdym poziomie zaawansowania
Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych na świecie, a dzięki tej książce krok po kroku opanujesz najważniejsze techniki: od krojenia warzyw przez zawijanie omletu po peklowanie metodą kobujime i obsmażanie metodą tataki, dowiesz się, jak wybrać świeżą rybę i jak wydobyć smak umami, oraz poznasz rodzaje ryżu, tofu, makaronów, octów, grzybów i wodorostów.
A potem już tylko gotuj! Zrób esencjonalne i klarowne dashi, rozgrzej się zupą tonjiru z soczystą białą rzodkwią i mieszanką siedmiu przypraw, zaserwuj gustowne sashimi z przegrzebków, wykorzystaj ulubione warzywa do otulającego placka okonomiyaki (japońskie okonomi oznacza „to, co lubisz”!), zachwyć bliskich szaszłykami yakitori i deserem ichigo daifuku – ciastkami z kleistej mąki ryżowej z dodatkiem zielonej herbaty, nadziewanymi słodką pastą z czerwonej fasoli i truskawką.
To idealna książka dla tych, którzy chcą gotować autentyczne japońskie potrawy jak profesjonalny szef kuchni!
Moja wewnętrzna kulinarna księgowa – a tak nazywam tę część mnie, która kocha algorytmy, dobrze wytłumaczone przepisy i precyzyjne wyjaśnienia – jest zachwycona tą książką! Krok po kroku przeprowadza czytelnika przez proces przygotowania japońskich klasyków, rozwiewa wątpliwości i systematyzuje wiedzę. A wszystko to w niezwykle atrakcyjnej, kolorowej i przystępnej formie. Nanbanzuke przestało mieć przede mną tajemnice!
Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka kulinarna, twórczyni podcastu „Zabawy jedzeniem” i autorka książki "Kluski. Teoria i praktyka"
"Wielka księga kuchni japońskiej" to nie tylko zbiór przepisów na takie ikoniczne japońskie dania jak zupa miso, okonomiyaki, pierożki gyoza, donburi czy daifuku, ale idealny przewodnik po kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Sachiyo Harada przeprowadza czytelnika przez podstawowe składniki i techniki wykorzystywane w kuchni japońskiej, dzięki czemu gotowanie w domu będzie łatwiejsze. To uczta zarówno dla żołądka, jak i dla oka. Rozbudza wszystkie zmysły!
Małgorzata Muraszko, dziennikarka „Gazety Wyborczej”
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Książka ma zadebiutować 12 listopada 2025 (data wydania w Polsce).
Aby dostawać najświeższe informacje o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Powiadomienia o zmianach wysłane zostaną we wiadomości e-mail oraz będą opublikowane na stronie "Aktualności".
Tytuł zasugerować znajomym można poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości na e-mail znajomych. Funkcje te znajdują się na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej sekcji strony.
W celu zobaczenia ile należy odłożyć na książkę kliknij tutaj: Ceneo lub Skąpiec.
Książka jest do znalezienia tutaj. Wszystkie sklepy można znaleźć na liście "Gdzie kupić?" usytuowanej po prawej stronie.
Najświeższe wieści można sprawdzić w zakładce "Newsy" znajdującej się w kolumnie po prawej stronie.
W tym celu trzeba założyć konto w serwisie lub zalogować się na już istniejące. Następnie w polu "Oceń" trzeba wskazać wartość w pięciopunktowej skali i zaakceptować ją kliknięciem.
Premiera książki Wielka księga kuchni japońskiej nie dostała jeszcze oceny. Użytkownicy mogą oceniać tytuły jeszcze przed pojawieniem się ich na rynku, wyrażając w ten sposób swoje oczekiwania. System umożliwia późniejszą modyfikację przyznanych głosów – w tym celu użytkownik powinien wybrać inną wartość w polu "Ocena". Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika.
Twórcą książki jest Sachiyo Harada. Lista innych wydawnictw książkowych tego autora dostępna jest utaj.
Za wypuszczenie książki odpowiedzialna jest firma Marginesy. Kliknięcie w nazwę wydawnictwa wyświetli listę innych książek przez nie wydanych. Z funkcji tej można skorzystać w polu "Informacje".
Żeby zgłosić korektę należy wypełnić formularz umieszczony tutaj. Zgłaszać można między innymi nieaktualne daty, zmiany opisów, zwiastunów, okładek i plakatów.
12 listopada 2025, środa
Komentarze