Konstancja Szutta-Theodoropoulou - Santorini. Wyspa niezapomnianych zachodów słońca(2023) | Podróże |
Santorini
Wyspa niezapomnianych zachodów słońca
Którędy na termy?
Atlantyda odnaleziona?
Gdzie na zachód słońca?
Biała, czarna czy czerwona plaża?
Podczas podróży z Pascalem staniesz oko w oko z wulkanem!
"Ziemia na Santorini jest urodzajna; uprawia się tu głównie favę (groch), pomidory i winorośl rosnącą na obszarze około 1500 ha, z czego prawie połowa w okolicy miejscowości Oia. Santorini to raj dla degustatorów wina. Co ciekawe, tutejsza winorośl ma charakter płożący – jej pędy nie pną się ku górze, lecz rosną blisko ziemi. Wyspa jest znana z odmiany assyrtiko, której krzewy są odporne na upały. Vinsanto to jedno z najbardziej znanych i polecanych win, a wizyta w winnicy i degustacja to obowiązkowy punkt programu wycieczki na Santorini. "
Konstancja Szutta-Theodoropoulou,
autorka bloga kochajacgrecje. pl
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.