Katarzyna Mikulska, Artur Bokła - Kuchnia survivalowa bez ekwipunku. Część 1. Gotowanie w terenie(2017) | Poradniki |
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania.
Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia – najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?
Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Toolbook zawiera:
prezentację technik gotowania w terenie (żar, dół ziemny, gotowanie kamieniami),
przepisy kulinarne,
poradnik, jak rozpalić ogień (łuk ogniowy, świder ręczny),
opis gatunków drzew – jak i do czego je wykorzystać (rozpałka, podtrzymanie ognia, tworzenie żaru, wędzenie, itd. ),
filmy instruktażowe dostępne w aplikacji Pascal AR,
mocny rzemień, linijkę calową i centymetrową.
W serii ukazały się:
"Przygotowani przetrwają",
"Sztuczki survivalowe",
"Terenowa apteczka ziołowa".