niedziela, 21 grudnia

Oznaczenie treści
 

Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

(2015)
Inne

Obserwuj premierę
Oceń:

Oceń:


Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

Data premiery

środa
17.06.2015
Flaga regionu Polska

zgłoś poprawkę

Informacje

Gatunek:
Inne
Ranking:
-   -

Tagi:
[dodaj]
Wydawnictwo:
Odnośniki:
[dodaj]

Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.
Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.



Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy
Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią na temat tej premiery!
Dodaj komentarz


Kod CAPTCHA

Zatwierdź

Recenzje

Nie ma jeszcze żadnych recenzji. A może Ty dodasz swoją?

Oznaczenie treści
Najczęściej zadawane pytania

Jaka jest data debiutu książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków?

Książka udostępniona będzie 17 czerwca 2015 (data premiery w Polsce). Aby zmienić wyświetlaną datę należy kliknąć w odpowiednią flagę. Wyświetlanie domyślnego regionu można skonfigurować w "Ustawieniach serwisu".

Chcę dostawać najnowsze raporty o zmianach dotyczących książki. W jaki sposób tego dokonać?

Aby śledzić bieżące wieści o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Powiadomienia o zmianach zostaną wysłane na e-mail oraz pojawią się na stronie "Aktualności".

Chcę powiadomić o książce znajomych. Jak tego dokonać?

Premierę można zarekomendować poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości e-mail. Funkcje te umieszczone są na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.

W jakiej cenie można dostać książkę?

W celu dowiedzenia się ile trzeba zapłacić za książkę kliknij tutaj: Skąpiec lub Ceneo.

Gdzie zakupię książkę Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków?

Książkę można znaleźć tutaj. Z prawej strony znajduje się zakładka "Gdzie kupić?", w której wymienione są sklepy sprzedające ten produkt.

Na jakiej stronie mogę znaleźć najświeższe doniesienia dotyczące książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków?

Najświeższe newsy znajdują się w kolumnie "Newsy", która umieszczona jest z prawej strony.

Gdzie mogę wystawić notę dla tego tytułu?

Aby to zrobić należy zaznaczyć właściwą ocenę w pięciopunktowej skali, a następnie zaznaczyć wybór kliknięciem. Swój głos mogą oddać jedynie zarejestrowani użytkownicy serwisu.

Na jakiej podstawie przeliczona została nota książki?

Premiera książki Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków nie dostała jeszcze oceny. Użytkownicy mogą oceniać tytuły jeszcze przed pojawieniem się ich na rynku, wyrażając w ten sposób swoje oczekiwania. System umożliwia późniejszą modyfikację przyznanych głosów – w tym celu użytkownik powinien wybrać inną wartość w polu "Ocena". Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika.

Który nowelista napisał tę książkę?

Autorem książki jest Hanna Lis, Paweł Lis. Aby zobaczyć listę książek napisanych przez tego autora kliknij w jego nazwisko w polu "Informacje" lub kliknij utaj.

Który wydawca pilnuje wydania tej książki?

Wydawnictwo Nasza Księgarnia jest odpowiedzialne za wydanie książki. Żeby zobaczyć jakie inne książki zostały wydane przez tę firmę należy kliknąć w en odnośnik albo udać się do pola "Informacje" i kliknąć w nazwę wydawnictwa.

Na stronie podane są nieścisłe informacje. W jaki sposób można je skorygować?

Żeby zgłosić poprawkę należy uzupełnić formularz umieszczony tutaj. W ramach tej funkcji można zgłosić między innymi aktualizację daty, dodać lub zmienić opis, zamieścić zwiastun oraz trailer, czy też przesłać nową okładkę lub plakat.

Na tej stronie znajdziesz informacje na temat:
Kiedy premiera Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków? Kiedy wychodzi Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków?
Data wydania książki zaplanowana została na 17.06.2015. Nowa książka Hanna Lis, Paweł Lis z 2015 roku to główny temat tego artykułu i tej podstrony. U nas znajdziesz fragmenty tego utworu literackiego. Pooglądaj zwiastun i przeczytaj naszą zapowiedź. Znajdziesz tutaj również galerię zdjęć, zwiastuny, trailery, klipy wideo, nasze recenzje oraz oceny, dzięki czemu poznasz interesujące nowości oraz zapowiedzi, a także wszystkie nadchodzące premiery 2015 roku.
Data ostatniej aktualizacji:

 Gdzie kupić?

 Tagi


Nie przypisano jeszcze tagów
Dodaj tag

 W sklepach

Nowa książka Hanna Lis, Paweł Lis - Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków data premiery

Wszystkie daty wydania:
  • Flaga Polska 17 czerwca 2015, środa
    (polska data)

Recently Viewed

Wpisz minimum 3 znaki!
Komunikat
OK
Opcje
Tak
Anuluj
Potwierdzenie
Tak
Nie