piątek, 25 września

Oznaczenie treści
 

George Zaidan - Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy

(2020)

George Zaidan - Ingredients: The Strange Chemistry Of What We Put In Us And On Us

Nauka

Obserwuj premierę
Oceń:

Oceń:


George Zaidan - Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy / George Zaidan - Ingredients: The Strange Chemistry Of What We Put In Us And On Us

Data premiery

środa
12.08.2020
Flaga regionu Polska

zgłoś poprawkę

Informacje

Gatunek:
Nauka
Ranking:
269   407

Tagi:
[dodaj]
Wydawnictwo:
Odnośniki:
[dodaj]

George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?
Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest?)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy?
Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.
"Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, gdy opowie wam o cudach praktycznej, użytecznej nauki i użyje genialnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek. "
Daniel J. Levitin, autor "Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki"
"Ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy. "
Kallie Moore, prowadząca PBS Eons
"Jak najbardziej zachęcam do sięgnięcia po pełne werwy Składniki, jeśli chcecie dowiedzieć się o Cheetos, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią. Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo uczy was lepiej myśleć - jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec. "
Sam Kean, autor "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści"
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.



Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy
Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią na temat tej premiery!
Dodaj komentarz


Kod CAPTCHA

Zatwierdź

Recenzje

Nie ma jeszcze żadnych recenzji. A może Ty dodasz swoją?

Oznaczenie treści
Najczęściej zadawane pytania

Kiedy dostępna będzie książka Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy?

Książka dostępna będzie 12 sierpnia 2020 (data wydania w Polsce). Należy kliknąć w odpowiednie flagi, żeby sprawdzić daty z innego regionu. Domyślnie pokazywany region można zmienić w ustawieniach konta.

Chcę dostawać najświeższe wieści o zmianach dotyczących książki. W jaki sposób tego dokonać?

Aby śledzić komunikaty o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. O zmianach poinformujemy wysyłając wiadomość na podany adres e-mail, a także opublikujemy je na stronie "Aktualności".

Chcę powiadomić o książce inne osoby. Jak mogę to zrobić?

Książkę można zasugerować poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości e-mail. Funkcje te dostępne są na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.

Za ile zakupię książkę?

Żeby sprawdzić ile trzeba zapłacić za książkę kliknij tutaj: Skąpiec lub Ceneo.

W którym sklepie jest do zamówienia książka?

Książkę można zamówić tutaj. Lista sklepów sprzedających ten produkt umieszczona jest na liście "Gdzie kupić?".

W którym miejscu mogę poczytać najnowsze wieści odnośnie książki Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy?

Aby przeczytać bieżące newsy należy skorzystać z zakładki "Newsy", która znajduje się w kolumnie z prawej strony.

Jak można przyporządkować notę dla tego produktu?

Żeby ocenić książkę należy wyznaczyć wartość od 1 do 5, a następnie zaznaczyć wybór kliknięciem. Jedynie zarejestrowani użytkownicy serwisu mogą zagłosować.

Jakim sposobem podliczana jest ocena?

Premiera książki Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy nie dostała jeszcze oceny. Użytkownicy mogą oceniać tytuły jeszcze przed pojawieniem się ich na rynku, wyrażając w ten sposób swoje oczekiwania. System umożliwia późniejszą modyfikację przyznanych głosów – w tym celu użytkownik powinien wybrać inną wartość w polu "Ocena". Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika.

Który pisarz odpowiedzialny jest za tę książkę?

Autorem jest George Zaidan. Żeby zobaczyć jakie inne książki zostały napisane przez tego autora należy kliknąć utaj albo przejść do pola "Informacje" i kliknąć w nazwisko pisarza.

Jaki wydawca dogląda wydania tej książki?

Książka ma zostać wydana przez firmę Marginesy. Lista innych książek tego wydawcy dostępna jest utaj.

Odnalazłem na stronie błędne dane. W jaki sposób można je skorygować?

W tym celu należy skorzystać z opcji "zgłoś poprawkę". Zgłosić można niepoprawne daty wydania, opisy, zwiastuny oraz obrazki.

Na tej stronie znajdziesz informacje na temat:
Kiedy premiera George Zaidan - Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy? Kiedy wychodzi George Zaidan - Ingredients: The Strange Chemistry Of What We Put In Us And On Us?
Data wydania książki zaplanowana została na 12.08.2020. Nowa książka George Zaidan z 2020 roku to główny temat tego artykułu i tej podstrony. U nas znajdziesz fragmenty tego utworu literackiego. Pooglądaj zwiastun i przeczytaj naszą zapowiedź. Znajdziesz tutaj również galerię zdjęć, zwiastuny, trailery, klipy wideo, nasze recenzje oraz oceny, dzięki czemu poznasz interesujące nowości oraz zapowiedzi, a także wszystkie nadchodzące premiery 2020 roku.
Data ostatniej aktualizacji:

 Gdzie kupić?

 Tagi


Nie przypisano jeszcze tagów
Dodaj tag

 W sklepach

Nowa książka George Zaidan - Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy data premiery

Wszystkie daty wydania:
  • Flaga Polska 12 sierpnia 2020, środa
    (polska data)

Recently Viewed

Wpisz minimum 3 znaki!
Komunikat
OK
Opcje
Tak
Anuluj
Potwierdzenie
Tak
Nie