Monika Milewska - Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL(2022) | Faktu |
Monografia autorstwa Moniki Milewskiej – nie mam co do tego wątpliwości – będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL. Fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddaje naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząc poza tytułową problematykę.
"Czytelnik może dostrzec dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności; co innego komuniści mówią, co innego myślą, co innego robią (sprawa chociażby specjalnych sklepów przeznaczonych dla elit rządzących) – podobnie jak obywatele. Dzięki pracy M. Milewskiej, dużo lepiej zrozumiemy ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL. "
dr hab. Marcin Kruszyński
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.