Joel MacCharles, Dana Harrison - Batch. Ponad 200 przepisów, porad i wskazówek dla dobrze zakręconej kuchni(2017) | Inne |
Masz przed sobą biblię każdego szanującego się miłośnika gotowania. Powstała dzięki pasji pary Kanadyjczyków do eksperymentowania (i zakręcania). To kompendium wiedzy o konserwowaniu w stylu batch, czyli partiami, oszczędnie i w pełni naturalnie. Dzięki tej książce już nigdy nie sięgniesz po sklepowe przetwory – bo i po co, jeśli wykorzystując 25 sezonowych warzyw i owoców i 7 metod konserwacji, możesz wyczarować zakręcone i zdrowe potrawy dla siebie i swoich bliskich?
Poznaj zasady gry obowiązujące w kuchni batch:
Korzystaj z naturalnych składników.
Do przetworów wybieraj sezonowe warzywa i owoce (można się nimi przy okazji objeść).
Powiedz "nie" marnowaniu żywności.
Zastosuj odpowiednią metodę konserwacji.
Szukaj inspiracji w tradycyjnych kuchniach całego świata.
Nie bój się eksperymentować.
Zakręcaj słoiki w towarzystwie.
Zakasz rękawy i do roboty.
Just batch it!