Aneta Pońc-Okupska - Maroko(2018) | Podróże |
Co się sprzedaje na Targu Małżeńskim?
Ilu płatków róż potrzeba, by wyprodukować olejek różany?
Gdzie przesiadują kozy?
Jak smakuje marokańska whisky?
Maroko, czyli nowe spojrzenie na bramę Afryki. Po wyjeździe z Pascalem odkryjesz, że Maroko jest spoko.
Tak bliski Europy, a zarazem tak egzotyczny kraj oddziela od Starego Kontynentu jedynie Cieśnina Gibraltarska. Oprócz ośnieżonych szczytów gór, złocistych piasków pustyni oraz błękitnych wód Morza Śródziemnego i Atlantyku Maroko kryje wyjątkowy skarb – olej arganowy. Sprawdzający się zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry oraz włosów specyfik produkuje się z pestek drzewa arganowego, które rośnie tylko w Maroku. W maju nad doliną Dades unosi się zapach róż – w miejscowości Kalaat M'Gouna barwny festiwal towarzyszy zbiorom kwiatów. Produkowany z płatków olejek jest składnikiem wielu perfum.
Ulubiony napój Marokańczyków to z pewnością herbata, którą mieszkańcy częstują na każdym kroku. Ciekawy jest sposób, w jaki ją nalewają – z dużej wysokości, dzięki czemu na wierzchu napoju pojawia się pianka. Herbata to ważna część kultury – towarzyszy spotkaniom, rozmowom, odpoczynkowi.