
Aleksandra Zaprutko-Janicka - Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski(2017) | Historia |


Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak. Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość. Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie.
Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej "Okupacji od kuchni", zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.
"Dwudziestolecie od kuchni" to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Książka Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski będzie dostępna 11 października 2017 (premiera w Polsce).
Aby dostawać aktualne raporty o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Informacje o zmianach zostaną wysłane na podany adres e-mail oraz będą opublikowane na stronie "Aktualności".
O książce można donieść znajomym poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości na e-mail znajomych. Funkcje te znajdują się na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.
Aby sprawdzić ile należy odłożyć na książkę kliknij tutaj: Ceneo lub Skąpiec.
Książkę można zakupić tutaj. Sklepy sprzedające ten produkt znajdują się po prawej stronie.
Nowe newsy znajdują się w kolumnie "Newsy", która umieszczona jest po prawej stronie.
Żeby ocenić książkę należy wyznaczyć należytą wartość od 1 do 5, a następnie potwierdzić wybór kliknięciem. Jedynie zarejestrowani użytkownicy serwisu mogą zagłosować.
Premiera książki Dwudziestolecie od kuchni. Kulinaria historia przedwojennej Polski nie dostała jeszcze oceny. Użytkownicy mogą oceniać tytuły jeszcze przed pojawieniem się ich na rynku, wyrażając w ten sposób swoje oczekiwania. System umożliwia późniejszą modyfikację przyznanych głosów – w tym celu użytkownik powinien wybrać inną wartość w polu "Ocena". Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika.
Autorem jest Aleksandra Zaprutko-Janicka. Lista innych wydawnictw książkowych tego autora dostępna jest utaj.
Wydawnictwo Chrześcijański Instytut Wydawniczy Znaki Czasu zajmuje się wydaniem książki. Lista książek wydanych przez tę firmę znajduje się utaj.
Żeby zgłosić korektę należy uzupełnić formularz znajdujący się tutaj. W ramach tej funkcji można zgłosić między innymi aktualizację daty, dodać lub zmienić opis, zamieścić zwiastun oraz trailer, czy też przesłać nową okładkę lub plakat.
11 października 2017, środa
Komentarze