
Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska(2022) | Inne |


Postaw na elastyczny jadłospis roślinny – dla zdrowia.
Nie musisz natychmiast rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu – w trosce o swoje zdrowie i stan naszej planety – ogranicz je w codziennej diecie. Pozwól, aby kuchnia roślinna uwiodła cię bogactwem smaków i aromatów.
Dlaczego w ogóle warto ograniczać mięso? Powody są różne, przede wszystkim zdrowotne. Regularne spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów i innych chorób. Coraz częściej kieruje też nami troska o środowisko – wedle najnowszych badań zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi wpłynie korzystnie na naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów jeśli nie zaczniemy szybko zmieniać naszych przyzwyczajeń żywieniowych, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić.
W tej książce znajdziesz najnowszą wiedzę dietetyczną: czy mięso jest w ogóle potrzebne w jadłospisie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, jakimi produktami roślinnymi zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, a zwłaszcza odpowiednią zawartość białka.
Zastosuj dietę DMM. Wybieraj spośród 90 przepisów na codzienne dania i ogranicz mięso już dziś.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Nie samym mięsem żyje człowiek ...
Bo choć jest ono pokarmem bardzo pożądanym, popularnym i uchodzi za żywność najbardziej wartościową, to człowiek, jako istota wszystkożerna, zjada też dużo innych produktów - warzywa, jajka, sery, owoce orzechy ...
A czy można żyć jedząc bardzo mało mięsa? Lub nie jedząc go w ogóle?
Można - choć wielu osobom wydaje się to wręcz nienaturalne i niemożliwe. Przecież mięso jest podstawą bytu i lubią je wszyscy, no, prawie wszyscy.
Ale po co? Czemu mamy jeść go mniej? ...
Bo są istotne problemy, jakie wiążą się z jedzeniem mięsa i jego produkcją, które w końcu trzeba będzie rozwiązać - dlatego powstała ta książka.
Autorka, Agata Lewandowska, jest dietetyczką, pisze też poradniki i artykuły na tematy związane z dietą, odchudzaniem, zdrowym odżywianiem i żywieniem osób mających różne schorzenia m. in. Hashimoto, cukrzycę i nadciśnienie.
W tej książce, we wstępie, wyjaśnia, dlaczego warto ograniczać spożycie mięsa: dlatego, że stało się to problematyczne z wielu względów - ekonomicznych, dbałości o środowisko, moralnych i - tak, tak! - troski o nasze zdrowie.
Względy ekonomiczne chyba w nikim nie budzą wątpliwości - wszak mięso i jego przetwory mają bardzo wysokie ceny.
Ogólnie znany jest też zły wpływ masowej produkcja mięsa i jego przetworów na środowisko - m. in. z powodu dużej emisji gazów cieplarnianych i marnowania żywności.
Zawsze też byli tacy, którzy mięsa nie potrzebują lub nie chcą go jeść ze względów humanitarnych - by z powodu ich zachcianek nie cierpiały i nie traciły życia inne żywe istoty. I liczba takich ludzi wciąż rośnie.
No i już od dłuższego czasu wiadomo, że jedzenie mięsa może być przyczyną kłopotów ze zdrowiem - jeśli jemy go za dużo, mocno przetworzone i kiepskiej jakości, możemy spodziewać się chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i nowotworów.
Dalej autorka pisze o różnych dietach, które zarówno dla nas są korzystne i interesujące, jak i nie obciążają środowiska.
Zachęca do zmniejszenia ilości mięsa w naszej diecie, dokładnie podpowiadając jak to zrobić - co może ułatwić sprawę i tym, którzy chcą w ogóle od jedzenia mięsa odejść.
Omawia zasady, a raczej ich brak, w Diecie Mało Mięsa (DMM), która jest bardzo elastyczna i bez trudu każdy dopasuje ją do siebie.
Wszystko to stanowi około 20% treści, a reszta to przepisy na dania bezmięsne jak i z niewielkim jego dodatkiem.
Sprawdziłam kilka z nich - mi przypadły do gustu, jako dania smaczne, a proste.
Nic dziwnego - kuchnia roślinna jest zdrowa, ciekawa, z chyba nieograniczoną ilością potraw.
Dodam jeszcze, dla tych co boją się np. utraty siły, że największe i najsilniejsze zwierzęta świata to typowi roślinożercy ...
Książka jest interesująca, napisana przystępnie i może być bardzo pomocna osobom chcącym ograniczyć mięso w diecie lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.
Ja sama książką zainteresowałam się m. in. z ciekawości - czy odpowie mi na pytanie "Czym zastępujesz mięso?", które słyszę bardzo często odkąd mięsa nie jem.
Pochodzę z rodziny zdecydowanie mięsożernej, wychowano mnie w przekonaniu, że mięso to najlepszy pokarm ("kotlet zjedz, a ziemniaki i surówkę możesz zostawić"), jadłam je chętnie i raczej dużo.
Aż zachorowałam na dnę moczanową, chorobę powodującą ogromny ból stawów, której przyczyną jest zjadanie mięsa w ilości większej niż jest nam potrzebna, ze względu na nasze zapotrzebowania na białko.
A najskuteczniejszą terapią okazała się całkowita rezygnacja z mięsa i jego przetworów. Decyzji nie żałuję - bo czuję się świetnie i nie przyjmuję żadnych leków, wystarczyła zmiana diety by znikły wszystkie objawy choroby.
Tym, którzy są zainteresowani ograniczeniem ilości zjadanego mięsa, są interesują się zdrowym odżywianiem i szukają ciekawych przepisów - książkę polecam.
Żałuję tylko, że nie w niej ani słowa o dnie moczanowej, bo to choroba, która uniemożliwia normalne życie, a jest ściśle związana z ILOŚCIĄ zjadanego mięsa.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

Książka debiutowała będzie 31 lipca 2024 (data premiery w Polsce).
Aby śledzić aktualne informacje o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Wszystkie zmiany zostaną opublikowane na stronie "Aktualności", a powiadomienie będzie wysłane we wiadomości e-mail.
Książkę można polecić innym osobom poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości e-mail. Funkcje te umieszczone są na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.
Żeby sprawdzić ile należy zapłacić za książkę kliknij tutaj: Skąpiec lub Ceneo.
Książkę Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska można zakupić tutaj. Lista wszystkich sklepów oferujących ten produkt znajduje się po prawej stronie.
W celu przeglądnięcia bieżących wieści należy skorzystać z kolumny "Newsy" znajdującej się z prawej strony.
Żeby tego dokonać należy wskazać ocenę w skali 1-5, a następnie potwierdzić wybór kliknięciem. Jedynie zarejestrowani użytkownicy serwisu mogą zagłosować.
Premiera książki Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska uzyskała u nas ocenę 3.5 na 5 możliwych na podstawie 1 głosu naszego użytkownika. Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika. Użytkownicy mogą oceniać tytuły jeszcze przed pojawieniem się ich na rynku, wyrażając w ten sposób swoje oczekiwania. System umożliwia późniejszą modyfikację przyznanych głosów – w tym celu użytkownik powinien wybrać inną wartość w polu "Ocena".
Autorem jest Agata Lewandowska. Lista innych wydawnictw książkowych tego autora dostępna jest utaj.
Wydawnictwo RM odpowiada za wydanie książki. Kliknięcie utaj spowoduje wyświetlenie listy innych książek od tego wydawcy. Z funkcji tej można również skorzystać udając się do pola "Informacje" i klikając w nazwę wydawnictwa.
Żeby zgłosić błąd należy uzupełnić formularz umieszczony tutaj. Funkcja ta pozwala na zgłoszenie uaktualnienia informacji takich jak data wydania czy modyfikacja opisu, a także umożliwia dodanie nowych zwiastunów, trailerów, okładek lub plakatów.
31 lipca 2024, środa
Komentarze