poniedziałek, 23 grudnia

Oznaczenie treści
 

Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska

(2022)
Inne

Obserwuj premierę
Ocena:
(3.5)

Oceń:


Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska

Data premiery

środa
31.07.2024
Flaga regionu Polska

zgłoś poprawkę

Informacje

Gatunek:
Inne
Ranking:
-   -

Tagi:
[dodaj]
Wydawnictwo:
Odnośniki:
[dodaj]

Postaw na elastyczny jadłospis roślinny – dla zdrowia.

Nie musisz natychmiast rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu – w trosce o swoje zdrowie i stan naszej planety – ogranicz je w codziennej diecie. Pozwól, aby kuchnia roślinna uwiodła cię bogactwem smaków i aromatów.

Dlaczego w ogóle warto ograniczać mięso? Powody są różne, przede wszystkim zdrowotne. Regularne spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów i innych chorób. Coraz częściej kieruje też nami troska o środowisko – wedle najnowszych badań zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi wpłynie korzystnie na naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów jeśli nie zaczniemy szybko zmieniać naszych przyzwyczajeń żywieniowych, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić.

W tej książce znajdziesz najnowszą wiedzę dietetyczną: czy mięso jest w ogóle potrzebne w jadłospisie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, jakimi produktami roślinnymi zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, a zwłaszcza odpowiednią zawartość białka.

Zastosuj dietę DMM. Wybieraj spośród 90 przepisów na codzienne dania i ogranicz mięso już dziś.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.




Recenzje (1)

Autor: Anonimowy
Data publikacji: 2024-09-01
Ocena: 3.5/5

Dieta Mało Mięsa

Nie samym mięsem żyje człowiek ...

Bo choć jest ono pokarmem bardzo pożądanym, popularnym i uchodzi za żywność najbardziej wartościową, to człowiek, jako istota wszystkożerna, zjada też dużo innych produktów - warzywa, jajka, sery, owoce orzechy ...

A czy można żyć jedząc bardzo mało mięsa? Lub nie jedząc go w ogóle?

Można - choć wielu osobom wydaje się to wręcz nienaturalne i niemożliwe. Przecież mięso jest podstawą bytu i lubią je wszyscy, no, prawie wszyscy.

Ale po co? Czemu mamy jeść go mniej? ...

Bo są istotne problemy, jakie wiążą się z jedzeniem mięsa i jego produkcją, które w końcu trzeba będzie rozwiązać - dlatego powstała ta książka.

Autorka, Agata Lewandowska, jest dietetyczką, pisze też poradniki i artykuły na tematy związane z dietą, odchudzaniem, zdrowym odżywianiem i żywieniem osób mających różne schorzenia m. in. Hashimoto, cukrzycę i nadciśnienie.

W tej książce, we wstępie, wyjaśnia, dlaczego warto ograniczać spożycie mięsa: dlatego,  że stało się to problematyczne z wielu względów - ekonomicznych, dbałości o środowisko, moralnych i - tak, tak! - troski o nasze zdrowie.

Względy ekonomiczne chyba w nikim nie budzą wątpliwości - wszak mięso i jego przetwory mają bardzo wysokie ceny.

Ogólnie znany jest też zły wpływ masowej produkcja mięsa i jego przetworów na środowisko - m. in. z powodu dużej emisji gazów cieplarnianych i marnowania żywności.

Zawsze też byli tacy, którzy mięsa nie potrzebują lub nie chcą go jeść ze względów humanitarnych - by z powodu ich zachcianek nie cierpiały i nie traciły życia inne żywe istoty. I liczba takich ludzi wciąż rośnie.

No i już od dłuższego czasu wiadomo, że jedzenie mięsa może być przyczyną kłopotów ze zdrowiem - jeśli jemy go za dużo, mocno przetworzone i kiepskiej jakości, możemy spodziewać się chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i nowotworów.

Dalej autorka pisze o różnych dietach, które zarówno dla nas są korzystne i interesujące, jak i nie obciążają środowiska.

Zachęca do zmniejszenia ilości mięsa w naszej diecie, dokładnie podpowiadając jak to zrobić - co może ułatwić sprawę i tym, którzy chcą w ogóle od jedzenia mięsa odejść.

Omawia zasady, a raczej ich brak, w Diecie Mało Mięsa (DMM), która jest bardzo elastyczna i bez trudu każdy dopasuje ją do siebie.

Wszystko to stanowi około 20% treści, a reszta to przepisy na dania bezmięsne jak i z niewielkim jego dodatkiem.

Sprawdziłam kilka z nich - mi przypadły do gustu, jako dania smaczne, a proste.

Nic dziwnego - kuchnia roślinna jest zdrowa, ciekawa, z chyba nieograniczoną ilością potraw.

Dodam jeszcze, dla tych co boją się np. utraty siły, że największe i najsilniejsze zwierzęta świata to typowi roślinożercy ...


Książka jest interesująca, napisana przystępnie i może być bardzo pomocna osobom chcącym ograniczyć mięso w diecie lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.

Ja sama książką zainteresowałam się m. in. z ciekawości - czy odpowie mi na pytanie "Czym zastępujesz mięso?", które słyszę bardzo często odkąd mięsa nie jem.

Pochodzę z rodziny zdecydowanie mięsożernej, wychowano mnie w przekonaniu, że mięso to najlepszy pokarm ("kotlet zjedz, a ziemniaki i surówkę możesz zostawić"), jadłam je chętnie i raczej dużo.

Aż zachorowałam na dnę moczanową, chorobę powodującą ogromny ból stawów, której przyczyną jest zjadanie mięsa w ilości większej niż jest nam potrzebna, ze względu na nasze zapotrzebowania na białko.

A najskuteczniejszą terapią okazała się całkowita rezygnacja z mięsa i jego przetworów. Decyzji nie żałuję - bo czuję się świetnie i nie przyjmuję żadnych leków, wystarczyła zmiana diety by znikły wszystkie objawy choroby.


Tym, którzy są zainteresowani ograniczeniem ilości zjadanego mięsa, są interesują  się zdrowym odżywianiem i szukają ciekawych przepisów - książkę polecam.

Żałuję tylko, że nie w niej ani słowa o dnie moczanowej, bo to choroba, która uniemożliwia normalne życie, a jest ściśle związana z ILOŚCIĄ zjadanego mięsa.


Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl

Zalety: brak
Wady: brak
Czy uważasz tę recenzję za pomocną?

Komentarze

Nie ma jeszcze komentarzy
Bądź pierwszy i podziel się swoją opinią na temat tej premiery!
Dodaj komentarz


Kod CAPTCHA

Zatwierdź


Oznaczenie treści
Najczęściej zadawane pytania

Kiedy debiutowała będzie książka Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska?

Książka będzie dostępna 31 lipca 2024 (data wydania w Polsce). Obecnie wyświetlaną datę można zmienić klikając we flagę. Wyświetlanie domyślnego regionu można skonfigurować w "Ustawieniach serwisu".

Chcę otrzymywać bieżące wiadomości o zmianach dotyczących książki. W jaki sposób tego dokonać?

Aby śledzić bieżące informacje o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Na podany adres e-mail zostaną wysłane powiadomienia o zmianach. Informacje o zmianach pojawią się również na stronie "Aktualności".

Czy dostępna jest możliwość polecenia książki innym osobom?

Książkę zarekomendować można poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości na e-mail znajomych. Funkcje te dostępne są na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.

Ile należy odłożyć na książkę?

Aby zobaczyć ile trzeba wydać na książkę kliknij tutaj: Skąpiec lub Ceneo.

Chcę zamówić książkę Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska. Gdzie mogę dostać ten tytuł?

Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska można nabyć tutaj. W zakładce "Gdzie kupić?" prezentowana jest lista sprzedawców oferujących ten produkt.

Gdzie przeglądnę bieżące doniesienia odnośnie książki?

Aby znaleźć bieżące materiały należy skorzystać z zakładki "Newsy", która znajduje się w kolumnie z prawej strony.

W którym miejscu można wystawić notę dla tego produktu?

W tym celu należy założyć konto w serwisie lub zalogować się na już istniejące. Następnie w polu "Oceń" należy przyporządkować właściwą wartość w skali 1-5 i zaakceptować ją kliknięciem.

Jakim sposobem podliczona została ocena książki?

Premiera książki Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska dostała u nas ocenę 3.5 na 5 możliwych na podstawie 1 głosu naszego użytkownika. Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika. Przyznaną raz ocenę można dowolnie modyfikować poprzez wybranie innej wartości w polu "Ocena". Wszystkie tytuły można oceniać jeszcze przed ich debiutem, dzięki czemu użytkownicy mogą wyrazić swoje oczekiwania i - w razie potrzeby - modyfikować swoje osądy po bliższym zapoznaniu się z nimi, gdy te będą już dostępne.

Który literat napisał tę książkę?

Agata Lewandowska to autor tej książki. Resztę książek napisanych przez tego autora można znaleźć utaj lub kliknąć w jego nazwisko znajdujące się w polu "Informacje".

Kto zajmuje się wydaniem tej książki?

Książka ma być wydana przez firmę RM. Aby sprawdzić inne książki wydane przez tę firmę kliknij w jej nazwę lub kliknij utaj.

Dostrzegłem na stronie nieprecyzyjne informacje. W jaki sposób mogę zgłosić poprawkę?

W tym celu należy uzupełnić formularz "zgłoś poprawkę" dostępny nad polem "Informacje". Poprawić można nieprawidłowe daty, opisy, okładki oraz dodać nowe trailery.

Na tej stronie znajdziesz informacje na temat:
Kiedy premiera Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska? Kiedy wychodzi Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska?
Data wydania książki zaplanowana została na 31.07.2024. Nowa książka Agata Lewandowska z 2022 roku to główny temat tego artykułu i tej podstrony. U nas znajdziesz fragmenty tego utworu literackiego. Pooglądaj zwiastun i przeczytaj naszą zapowiedź. Znajdziesz tutaj również galerię zdjęć, zwiastuny, trailery, klipy wideo, nasze recenzje oraz oceny, dzięki czemu poznasz interesujące nowości oraz zapowiedzi, a także wszystkie nadchodzące premiery 2024 roku.
Data ostatniej aktualizacji:

 Gdzie kupić?

 Tagi


Nie przypisano jeszcze tagów
Dodaj tag

 W sklepach

Nowa książka Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska data premiery

Wszystkie daty wydania:
  • Flaga Polska 31 lipca 2024, środa
    (polska data)

Recently Viewed

Wpisz minimum 3 znaki!
Komunikat
OK
Opcje
Tak
Anuluj
Potwierdzenie
Tak
Nie