Agata Lewandowska - Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska(2022) | Inne |
Postaw na elastyczny jadłospis roślinny – dla zdrowia.
Nie musisz natychmiast rezygnować z jedzenia mięsa. Po prostu – w trosce o swoje zdrowie i stan naszej planety – ogranicz je w codziennej diecie. Pozwól, aby kuchnia roślinna uwiodła cię bogactwem smaków i aromatów.
Dlaczego w ogóle warto ograniczać mięso? Powody są różne, przede wszystkim zdrowotne. Regularne spożywanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów i innych chorób. Coraz częściej kieruje też nami troska o środowisko – wedle najnowszych badań zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi wpłynie korzystnie na naszą mocno już wyeksploatowaną planetę. Zdaniem ekspertów jeśli nie zaczniemy szybko zmieniać naszych przyzwyczajeń żywieniowych, wkrótce obudzimy się w niegościnnym świecie, który nie będzie w stanie nas wykarmić.
W tej książce znajdziesz najnowszą wiedzę dietetyczną: czy mięso jest w ogóle potrzebne w jadłospisie, a jeśli tak, to w jakich ilościach. Autorka radzi, jakimi produktami roślinnymi zastąpić mięso, żeby potrawy nadal zachowywały swoje walory odżywcze, a zwłaszcza odpowiednią zawartość białka.
Zastosuj dietę DMM. Wybieraj spośród 90 przepisów na codzienne dania i ogranicz mięso już dziś.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Nie samym mięsem żyje człowiek ...
Bo choć jest ono pokarmem bardzo pożądanym, popularnym i uchodzi za żywność najbardziej wartościową, to człowiek, jako istota wszystkożerna, zjada też dużo innych produktów - warzywa, jajka, sery, owoce orzechy ...
A czy można żyć jedząc bardzo mało mięsa? Lub nie jedząc go w ogóle?
Można - choć wielu osobom wydaje się to wręcz nienaturalne i niemożliwe. Przecież mięso jest podstawą bytu i lubią je wszyscy, no, prawie wszyscy.
Ale po co? Czemu mamy jeść go mniej? ...
Bo są istotne problemy, jakie wiążą się z jedzeniem mięsa i jego produkcją, które w końcu trzeba będzie rozwiązać - dlatego powstała ta książka.
Autorka, Agata Lewandowska, jest dietetyczką, pisze też poradniki i artykuły na tematy związane z dietą, odchudzaniem, zdrowym odżywianiem i żywieniem osób mających różne schorzenia m. in. Hashimoto, cukrzycę i nadciśnienie.
W tej książce, we wstępie, wyjaśnia, dlaczego warto ograniczać spożycie mięsa: dlatego, że stało się to problematyczne z wielu względów - ekonomicznych, dbałości o środowisko, moralnych i - tak, tak! - troski o nasze zdrowie.
Względy ekonomiczne chyba w nikim nie budzą wątpliwości - wszak mięso i jego przetwory mają bardzo wysokie ceny.
Ogólnie znany jest też zły wpływ masowej produkcja mięsa i jego przetworów na środowisko - m. in. z powodu dużej emisji gazów cieplarnianych i marnowania żywności.
Zawsze też byli tacy, którzy mięsa nie potrzebują lub nie chcą go jeść ze względów humanitarnych - by z powodu ich zachcianek nie cierpiały i nie traciły życia inne żywe istoty. I liczba takich ludzi wciąż rośnie.
No i już od dłuższego czasu wiadomo, że jedzenie mięsa może być przyczyną kłopotów ze zdrowiem - jeśli jemy go za dużo, mocno przetworzone i kiepskiej jakości, możemy spodziewać się chorób układu krążenia, cukrzycy typu II i nowotworów.
Dalej autorka pisze o różnych dietach, które zarówno dla nas są korzystne i interesujące, jak i nie obciążają środowiska.
Zachęca do zmniejszenia ilości mięsa w naszej diecie, dokładnie podpowiadając jak to zrobić - co może ułatwić sprawę i tym, którzy chcą w ogóle od jedzenia mięsa odejść.
Omawia zasady, a raczej ich brak, w Diecie Mało Mięsa (DMM), która jest bardzo elastyczna i bez trudu każdy dopasuje ją do siebie.
Wszystko to stanowi około 20% treści, a reszta to przepisy na dania bezmięsne jak i z niewielkim jego dodatkiem.
Sprawdziłam kilka z nich - mi przypadły do gustu, jako dania smaczne, a proste.
Nic dziwnego - kuchnia roślinna jest zdrowa, ciekawa, z chyba nieograniczoną ilością potraw.
Dodam jeszcze, dla tych co boją się np. utraty siły, że największe i najsilniejsze zwierzęta świata to typowi roślinożercy ...
Książka jest interesująca, napisana przystępnie i może być bardzo pomocna osobom chcącym ograniczyć mięso w diecie lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.
Ja sama książką zainteresowałam się m. in. z ciekawości - czy odpowie mi na pytanie "Czym zastępujesz mięso?", które słyszę bardzo często odkąd mięsa nie jem.
Pochodzę z rodziny zdecydowanie mięsożernej, wychowano mnie w przekonaniu, że mięso to najlepszy pokarm ("kotlet zjedz, a ziemniaki i surówkę możesz zostawić"), jadłam je chętnie i raczej dużo.
Aż zachorowałam na dnę moczanową, chorobę powodującą ogromny ból stawów, której przyczyną jest zjadanie mięsa w ilości większej niż jest nam potrzebna, ze względu na nasze zapotrzebowania na białko.
A najskuteczniejszą terapią okazała się całkowita rezygnacja z mięsa i jego przetworów. Decyzji nie żałuję - bo czuję się świetnie i nie przyjmuję żadnych leków, wystarczyła zmiana diety by znikły wszystkie objawy choroby.
Tym, którzy są zainteresowani ograniczeniem ilości zjadanego mięsa, są interesują się zdrowym odżywianiem i szukają ciekawych przepisów - książkę polecam.
Żałuję tylko, że nie w niej ani słowa o dnie moczanowej, bo to choroba, która uniemożliwia normalne życie, a jest ściśle związana z ILOŚCIĄ zjadanego mięsa.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl
Książka będzie dostępna 31 lipca 2024 (data wydania w Polsce).
Aby śledzić bieżące informacje o książce skorzystaj z przycisku "Obserwuj premierę" znajdującego się na pasku z opcjami. Na podany adres e-mail zostaną wysłane powiadomienia o zmianach. Informacje o zmianach pojawią się również na stronie "Aktualności".
Książkę zarekomendować można poprzez polubienie strony w serwisie Facebook lub ysłanie wiadomości na e-mail znajomych. Funkcje te dostępne są na pasku z opcjami, który znajduje się w górnej części strony.
Aby zobaczyć ile trzeba wydać na książkę kliknij tutaj: Skąpiec lub Ceneo.
Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska można nabyć tutaj. W zakładce "Gdzie kupić?" prezentowana jest lista sprzedawców oferujących ten produkt.
Aby znaleźć bieżące materiały należy skorzystać z zakładki "Newsy", która znajduje się w kolumnie z prawej strony.
W tym celu należy założyć konto w serwisie lub zalogować się na już istniejące. Następnie w polu "Oceń" należy przyporządkować właściwą wartość w skali 1-5 i zaakceptować ją kliknięciem.
Premiera książki Co zamiast mięsa. Kuchnia fleksitariańska dostała u nas ocenę 3.5 na 5 możliwych na podstawie 1 głosu naszego użytkownika. Ocena w serwisie to średnia ważona, gdzie waga głosu zależy przede wszystkim od stażu użytkownika. Przyznaną raz ocenę można dowolnie modyfikować poprzez wybranie innej wartości w polu "Ocena". Wszystkie tytuły można oceniać jeszcze przed ich debiutem, dzięki czemu użytkownicy mogą wyrazić swoje oczekiwania i - w razie potrzeby - modyfikować swoje osądy po bliższym zapoznaniu się z nimi, gdy te będą już dostępne.
Agata Lewandowska to autor tej książki. Resztę książek napisanych przez tego autora można znaleźć utaj lub kliknąć w jego nazwisko znajdujące się w polu "Informacje".
Książka ma być wydana przez firmę RM. Aby sprawdzić inne książki wydane przez tę firmę kliknij w jej nazwę lub kliknij utaj.
W tym celu należy uzupełnić formularz "zgłoś poprawkę" dostępny nad polem "Informacje". Poprawić można nieprawidłowe daty, opisy, okładki oraz dodać nowe trailery.
Komentarze